We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over het gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die aan ze verstrekt is of die ze hebben verzameld op basis van het gebruik van hun services. Bekijk ons privacy statement in onderstaande link(s).

Monitor Energie

  • Deze monitor loopt op dit moment niet. Heeft u interesse in gearchiveerde gegevens of een nieuwe start, neem dan contact met ons op.
  • Aanvangsdatum monitor januari 2012
  • Monitor wordt maandelijks uitgevoerd
  • Uitgevoerd voor 14 energieleveranciers
  • Maandelijks online rapportage
  • Per kwartaal schriftelijke rapportage
  • €1450,00 per kwartaal
    (of informeer naar deelabonnementen)
  • Dirkjan Klumper: 050 3171771
    Steven Noordam: 085 4018250

In januari 2012 is PanelWizard, in samenwerking met moederbedrijf Kien, gestart met de continu Monitor Energie. Dit tracking onderzoek onder privé energieverbruikers vormt een benchmark naar de perceptie van 14 Nederlandse energieleveranciers.

Iedere maand wordt een meting uitgevoerd onder 350 (unieke) particuliere energiegebruikers (1050 per kwartaal).

De resultaten van het onderzoek geven inzicht in o.a.:

  • huidige en voormalige energieleverancier
  • top of mind, spontane en geholpen bekendheid per energieleverancier
  • loyaliteit, switch en merkoverweging per energieleverancier
  • Net Promotor Score (NPS) per energieleverancier
  • belang diverse aspecten bij de keuze voor een energieleverancier
  • algemene waardering en waardering diverse aspecten per energieleverancier
  • bekendheid met recente commercials van energieleveranciers

De resultaten van de maandelijkse energiemonitor kunt u continu online inzien. Optioneel kunt u inzoomen op uw directe concurrent, profielen laten opstellen of eigen vragen voorleggen aan specifieke groepen.

De onderzoeksresultaten worden daarnaast ieder kwartaal gerapporteerd in een schriftelijke rapportage op maat. De resultaten van de eigen organisatie worden hierin afgezet tegen de benchmark. Aan de hand van de rapportage worden handvatten aangedragen voor directe en effectieve verbeteringen (o.a. middels een prioriteitenmatrix).

De volgende organisaties worden vergeleken in de Monitor Energie:

  • BudgetEnergie
  • DELTA
  • Engie
  • Eneco
  • Energiedirect
  • Essent
  • Greenchoice
  • NLE
  • OXXIO
  • Powerpeers
  • Pure Energie
  • UnitedConsumers Energie
  • Vandebron
  • Vattenfall
 


Nieuws

  • Verschuivingen marktaandelen energiewereld

    Door de jaren heen is er veel veranderd in de wereld van energieleveranciers. Er zijn maatschappijen gefuseerd, er zijn naamsveranderingen doorgevoerd en er zijn nieuwe energieleveranciers gestart. Maar ook zijn er constant verschuivingen zichtbaar in de markt en dan met name in het marktaandeel.

    Marktaandeel grote spelers gedaald

    Van 2012 tot en met 2021 is het marktaandeel van de grote spelers gedaald. Zo is het marktaandeel van Vattenfall van 24% in 2012 naar 20% in 2021 gedaald. Een daling is ook zichtbaar bij Essent (24% in 2021 naar 17% in 2020) en Eneco (van 21% naar 15%).

    Continu onderzoek energiemarkt

    Deze cijfers zijn afkomstig uit de Kien Monitor Energie gebaseerd op de vraag waar men momenteel gas en elektra afneemt. Maatschappijen die sinds 2012 juist meer klanten hebben gekregen zijn BudgetEnergie (van 1% naar 8%) en Greenchoice (6% naar 9%).

    Bent u benieuwd hoe uw marktaandeel sinds 2012 veranderd is?

    Of bent u bijvoorbeeld nieuwsgierig naar de reden waarom uw klanten overstappen? Dit alles is inzichtelijk in de Kien Monitor Energie. Meer weten? Neem dan contact met ons op.

  • Energie(contracten) ten tijde van de coronacrisis en lage tarieven

    Vier op de tien huishoudens hebben meer energie verbruikt tijdens de coronacrisis

    Corona, het woord en de ziekte die we nooit meer zullen vergeten. Opeens stond de wereld op zijn kop en bleven we met z’n allen thuis. Vier op de tien (41%) Nederlanders, die verantwoordelijk zijn voor de energiecontracten in hun huishouding, zeggen dan ook tijdens de coronacrisis én het vele thuisblijven meer energie te verbruiken dan anders. Het zijn vooral dertigers die dit aangeven (60% vs. 38%). Zestigplussers zeggen dit het minst vaak (25% vs. 50%). Ook al zijn mensen meer thuis, slecht 12% heeft tijdens de coronacrisis meer dan anders gelet op hun energieverbruik. Ruim een vijfde (23%) van degenen die tijdens de coronacrisis (meer) hebben thuisgewerkt vinden dat hun werkgever hen moet compenseren voor de gemaakte energiekosten. Ondanks dat de energieprijzen momenteel laag zijn, mede door een warme winter en lage olieprijs, vindt een vijfde (20%) dat de overheid hen moet compenseren voor de energiekosten die zij hebben gemaakt omdat zij verplicht thuis moesten blijven. Ook hier zijn het vaker dertigers die het hiermee eens zijn (29% vs. 17%) en zestigplussers juist minder vaak (13% vs. 23%).

    Bijna helft van de Nederlanders haalt energiecontract uit het stof vanwege lage tarieven

    Zoals al eerder vermeld zijn de prijzen die energieleveranciers hanteren voor het leveren van energie momenteel erg laag. Dit is voor bijna de helft (46%) van de Nederlanders die verantwoordelijk zijn voor de energiecontracten dan ook aanleiding om het energiecontract uit het stof te halen en nader te bekijken. Ruim een kwart gaat waarschijnlijk of zeker hierdoor de energietarieven van hun contract voor langere tijd vastzetten (28%) en/of overstappen naar een andere energieleverancier (26%). Jongeren (<30 jaar) geven aan vaker hun energiecontract te gaan bekijken (64% vs. 44% dertigplussers) en de energietarieven van hun contract vast te zetten (46% vs. 26%). Zestigplussers geven daarentegen minder vaak aan over te stappen naar een andere energieleverancier (19% vs. 29% <59 jaar en jonger). Zij die (waarschijnlijk) hun energietarieven van hun huidige energiecontract voor langere tijd vast gaan zetten gaan dit waarschijnlijk voor 3 jaar doen; bijna de helft (47%) geeft dit antwoord. Een vijfde (20%) gaat het energiecontract (waarschijnlijk) vastzetten voor 5 jaar.

    Bent u ook benieuwd hoe uw organisatie scoort tijdens de coronacrisis?

    Of wilt u weten hoe er door consumenten wordt gedacht? Marktonderzoek via PanelWizard geeft betrouwbare inzichten. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden!

  • FinanciĆ«le redenen meest genoemd door overstappers van energieleveranciers

    Besparen, wie probeert het niet? We horen overal om ons heen dat het leven duurder wordt en dat de consument de rekening krijgt voorgeschoteld. Het is dan ook niet gek dat de helft (53%) van de Nederlanders die in 2019 is overgestapt naar een andere energieleverancier omdat zij een betere aanbieding hadden gezien bij de concurrent. Een resultaat afkomstig uit de Kien Monitor Energie. Een vijfde (21%) stapte over omdat zij niet tevreden was over het tarief van hun vorige energieleverancier. Het zijn vaker jongeren (<30 jaar) die om deze reden zijn overgestapt (31% vs. 19% 30 jaar en ouder). Overstappers nemen significant vaker gas en/of elektra af van BudgetEnergie (10% vs. 4% niet overstappers in 2019), Energiedirect.nl (10% vs. 5%), OXXIO (7% vs. 3%) en/of Vandebron (7% vs. 2%).

    Tevens hebben deze overstappers, in vergelijking met personen die in 2019 niet zijn overgestapt, vaker hun energiecontract afgesloten via een collectief (21% vs. 8%). De belangrijkste bron die men heeft geraadpleegd bij de overstap is zondermeer vergelijkingssites op internet; bijna zeven op de tien (68%) van de overstappers raadpleegde dergelijke sites bij zijn of haar keuze.

    Benieuwd geworden naar hoe uw organisatie scoort op bovenstaande punten? Of bent u nieuwsgierig naar de naamsbekendheid? 

  • Een lange wachtrij grootste ergernis millennials

    In de wachtstand staan, het is een hobby van slechts weinig mensen. Een ruime meerderheid van generatie Y heeft een ongekende hekel aan lange wachtrijen. Dat leert een onderzoek naar ongemakken in serviceverlening onder 1.213 Nederlanders, uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van energieleverancier Oxxio.

    Dienstverleners moeten een snelle en overzichtelijke digitale service bieden om de veeleisende millennials tevreden te houden. Niet alleen het wachten op antwoord, ook het slecht kunnen vinden van de juiste informatie staat in de top van hun ergernissen. De digitale omgeving van de overheid is de grootste bron van irritatie. Slecht vindbare of incomplete informatie op een website of in een chat zorgt daarnaast voor de nodige frustratie bij de ondervraagden. Een klantenservice die alleen op kantooruren bereikbaar is, sluit de top drie ergernissen af.

    De top 3 irritaties:

    • 64 procent stoort zich aan telefonisch of in de chat lang in de wacht staan;
    • 45 procent ergert zich aan slecht vindbare of incomplete informatie;
    • 44 procent irriteert zich wanneer een klantenservice alleen op kantooruren bereikbaar is.

    Maar liefst 1 op de 4 millennials ervaart de digitale omgeving van de overheid als grootste irritatiebron. Uit het onderzoek: “Als één van de grootste dienstverleners is het vaak lastig om bij de overheid de juiste informatie te vinden.” Internetproviders doen het iets beter, maar toch nog 13 procent van de millennials frustreert zich aan de service van internetproviders. De dienstverlening van verzekeraars roept bij 1 op de 8 ondervraagden ergernissen op.

    Wie millennials wil bereiken, moet zijn service afstemmen op hun voorkeuren. Het onderzoek toont aan dat deze generatie een voorkeur heeft voor een app ten opzichte van een website. Met name voor het inzien van recente gegevens, zoals saldo, verbruik en meterstanden, en het doen van betalingen gebruikt de millennials het liefst een app. Een app moet een omgeving zijn waar alle informatie snel vindbaar is en iedereen 24 uur per dag en 7 dagen in de week terecht kan. Een goed werkende chatbot zorgt ervoor dat niemand meer in de wacht hoeft te staan.

    Dat een goed werkende digitale omgeving noodzakelijk is om je als dienstverlener te onderscheiden, blijkt uit de reacties van de respondenten. Banken en energieleveranciers gebruiken mobiele applicaties om zich te onderscheiden. Deze serviceverleners veroorzaken volgens de millennials de minste irritatie op het gebied van online service.

    Lees het hele artikel op ClouToday

    Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  • Infographic onderzoek Energie 2017

    Nuon heeft de hoogste spontane bekendheid en is samen met Eneco en Essent koploper in overweging en voorkeur. Greenchoice en UnitedConsumers scoren in 2017 het hoogst in waardering en NPS. En 'prijs' en 'inzichtelijkheid voorwaarden' zijn nog steeds de belangrijkste aspecten bij de keuze voor een leverancier.

    Het zijn maar een paar resultaten die uit de Kien Monitor Energie volgen

    Wil jij in 1 oogopslag zien waar je staat? Klik dan op onderstaande afbeelding voor de Infographic met resultaten uit onze monitor.


    Klik op de afbeelding voor meer onderzoeksresultaten

    Wil je weten hoe jouw organisatie scoort, ook op andere onderdelen? Of wil je het verschil tussen mannen en vrouwen zien? Of juist tussen jongeren en ouderen? We delen deze en andere resultaten graag met je. Zonder verdere voorwaarden.

  • Duurzaamheid belangrijk, maar wat doet mijn leverancier?

    Duurzaamheid is hip and happening. Alles wordt duurzamer en verantwoorder, met meer oog voor de natuur en de toekomst. Dat zien we overal om ons heen, ook in de energiebranche. Zo trok minister Kamp onlangs nog een potje open om de subsidie aanvragen voor duurzame energie het hoofd te bieden en kiezen consumenten steeds vaker voor het duurzaam opwekken van eigen energie.  

    Wat vinden consumenten?

    Maar hoe duurzaam zijn energieleveranciers nou in de ogen van consumenten? En wéten zij überhaupt in hoeverre hun eigen leverancier duurzaam is? In de Kien monitor Energie is het onderzocht. Zes op de tien consumenten vinden duurzaamheid (zeer) belangrijk. Maar er valt voor leveranciers ook nog heel wat winst te behalen. Vier op de tien consumenten vinden dat zijn leverancier verantwoord omgaat met het milieu. Maar slechts een derde waardeert zijn huidige leverancier met een acht of hoger als het gaat om duurzaamheid. Een kwart weet zijn leverancier hier niet eens op te beoordelen.

    Greenchoice en UnitedConsumers groenste leveranciers

    De leveranciers Greenchoice en UnitedConsumers scoren veruit het beste; ongeveer tachtig procent van hun klanten waarderen de leveranciers met een acht of hoger als het gaat om hun duurzame omgang met het milieu. Greenchoice en UnitedConsumers zijn ook al de partijen die het beste scoren als het gaat om de NPS en prijs, service en inzichtelijkheid van de voorwaarden.

    Meer weten over de mening van consumenten t.a.v. duurzaamheid? Of andere onderdelen? Neem vandaag nog contact met ons op over de mogelijkheden.

  • Overstapintentie neemt af in Q3

    Een ruime meerderheid van de Nederlandse consumenten gaat dit jaar niet overstappen van energieleverancier, dit is onverminderd hoog vergeleken met 2015. Sterker nog; in het derde kwartaal van 2016 is de overstapintentie alleen maar verder afgenomen. Uit de Kien monitor Energie van Kien Onderzoek (zusterbedrijf van PanelWizard) blijkt dat zes op de tien consumenten niet van plan is over te stappen, in het derde kwartaal is dit zelfs bijna tweederde. Een kwart heeft in 2016 twijfels en is nog over te halen.

    Vooral de tevredenheid over de huidige leverancier is reden om niet te switchen. Over het algemeen beoordeelt de Nederlander zijn energieleverancier dan ook met het rapportcijfer 7,5. Naarmate de leeftijd toe neemt, daalt de overstapintentie. Vooral ouderen zijn trouw en honkvast.  Hoog opgeleiden zien een overstap vaker zitten, bijna een kwart denkt het aankomende jaar over te stappen.

    Voor klanten die het afgelopen jaar zijn overgestapt was vaak een betere aanbieding van een andere leverancier reden om te switchen. Wanneer men gaat overstappen van leverancier, blijkt uit de Kien monitor Energie dat vooral de bedrijven met de grootste bekendheid in overweging worden genomen. Essent, Eneco en Nuon worden het vaakst overwogen, namelijk door een kwart van de consumenten.

    Meer weten over overstapintenties? Mail ons en we nemen vandaag nog contact met u op.

  • UnitedConsumers koploper NPS. E.ON en BudgetEnergie grootste stijgers

    In 2016 zijn UnitedConsumers Energie en Greenchoice de lichtpuntjes in de NPS benchmark onder energieleveranciers. Met een NPS van respectievelijk +8 en +1 zijn zij de enige twee leveranciers met een positieve NPS in de Kien monitor Energie van Kien Onderzoek (zusterbedrijf van PanelWizard).

    De grootste stijger is E.ON, die haar NPS met 6 punten wist te verbeteren van -40 in 2015 naar -34 in 2016. BudgetEnergie, OXXIO en UnitedConsumers volgen op de voet met een stijging van +5.

    Een goede benchmark van NPS resultaten is lastig te verkrijgen. Veel leveranciers doen NPS-metingen op hun eigen bestanden maar daarmee is de vergelijkbaarheid vaak zoek. Welke klanten selecteer je? Hoe voorkom je dat alleen de uiterst (on)tevreden responderen? Betrek je ook ex- klanten in het marktonderzoek? Wanneer vindt de meting plaats? Enzovoort.

    Iedereen doet het op zijn eigen manier en betrouwbaarheid van resultaten is ver te zoeken. Veel leveranciers rekenen zich onterecht rijk.

    Bij de Kien Monitor Energie speelt dat probleem niet. Klanten van alle energieleveranciers worden ondervraagd en iedereen respondeert. Dus niet alleen de uitersten. Met 21.000 waarnemingen kunnen we met recht zeggen dat we de enige echte NPS benchmark van Nederland hebben.

    Grote partijen als Nuon, Eneco en Essent kunnen nog leren van UnitedConsumers en Greenchoice, die uitblinken als het gaat om klanttevredenheid en NPS. Maar ook E.ON mag zich op de borst slaan als grootste NPS-stijger.

    Wilt u weten waar u staat? De ontwikkeling in uw NPS score zien? Of uw Customer Effort Score, overweging of voorkeur? Met de Kien Monitor Energie heeft u de meest betrouwbare informatie voorhanden. Mail ons en we nemen vandaag nog contact met u op.

  • Zuinig, slim en altijd in voor een deal

    PanelWizard onderzocht voor Oxxio het gedrag van de Nederlandse consument als het gaat om het afsluiten van slimme deals.

    In Clou, het magazine voor marketing research en digital analytics, legt Freddy Verweij, Commercieel Manager bij Oxxio, uit wat de aanleiding was voor het onderzoek en hoe Oxxio de resultaten ervan toepast.

    Freddy Verweij: ‘Oxxio richt zich op de slimme koper. Daarmee bedoelen we degene die op  zoek gaat naar een slimme deal en daarbij oog heeft voor een scherpe prijs én goede kwaliteit. Vandaar onze nieuwe pay off ‘Superslim. Supervoordelig.’. Eind april introduceerden we deze herpositionering met een campagne. Het onderzoek was onderdeel van de aftrap.  maar met dit onderzoek wilden we ook een vermoeden dat bij ons leeft onderzoeken. Uit eerdere kwalitatieve onderzoeken was naar voren gekomen dat consumenten vooral zelf en online op zoek gaan naar goede energiedeals voordat zij een contract afsluiten. Vooral de jongere consument laat zich niet alleen maar leiden door advertenties. Zij zoeken kritisch naar een goede balans tussen prijs en kwaliteit. Dit is overigens niet alleen bij het afsluiten van energiecontracten, het is een gedrag dat we veel breder zien en wij vermoeden hierin een mentaliteitsverandering. Dit vermoeden wilden we ook kwantitatief bevestigd zien.’

    Onderhandelen
    ‘Uit het onderzoek blijkt ondermeer dat 63% van de respondenten zich weleens afgezet voelt als ze iets voor de volle prijs kopen. Ik vind het erg opvallend dat blijkbaar onze mentaliteit zo veranderd is, dat we het kopen tegen de volle prijs bijna als onnodig ervaren en altijd  zoeken naar een betere deal. Maar ik herken mijzelf ook wel in dit gedrag. Vooral voor grote aankopen zoals vakanties, elektronica, verzekeringen of internetdiensten oriënteer ik mij eerst uitgebreid online op basis van prijs en klantenreviews. Je weet dat als je tijd investeert in het online oriënteren, je meer inzicht hebt in het totale aanbod en vaak een betere prijs  krijgt dan als je je niet van tevoren oriënteert. Maar naast al dat oriënteren blijkt uit het onderzoek toch ook dat 65% van de consumenten weleens rechtstreeks met een leverancier of winkel onderhandelt over de prijs. Waarom de consument dit doet, terwijl ze ook direct naar een goedkopere winkel zouden kunnen stappen? Mijn vermoeden is dat consumenten er bij grotere aankopen bijna altijd vanuit gaan dat er nog rek zit in de prijs die een winkel biedt. En soms hebben mensen voorkeur voor een bepaalde winkel. Bovendien kost de zoektocht naar een andere winkel of leverancier ook tijd. Dus als je ter plekke een goede deal kunt sluiten, waarom niet? Wanneer ik persoonlijk voel dat er nog ruimte is, dan onderhandel ik ook.’

    Slimme consument
    ‘Toch zeker de helft van de ondervraagden zegt zichzelf als zuinig te zien. Dat lijkt ook zo te zijn als je kijkt naar de resultaten. Zo is 71% er trots op als zij het voor elkaar krijgen een product te kopen dat minder kost dan de standaard verkoopprijs, oriënteert 43% zich regelmatig eerst in de winkel, om vervolgens de beste deal via internet te sluiten. En zegt 64% weleens een aankoop uit te stellen als zij geen korting kunnen krijgen. Maar wij vinden dat niet zozeer zuinig, maar vooral slim van de consument. Het onderzoek heeft dan ook laten zien hoe mensen slim én voordelig met elkaar weten te combineren. Een mooi voorbeeld daarvan is dat 66% van de respondenten bereid is meer zelf te doen of te regelen, zoals bijvoorbeeld online gegevens zelf bijwerken, als hierdoor ook de prijs omlaag kan. Waardevolle informatie voor ons, omdat wij ons naast een lage prijs willen onderscheiden met onze online service door allerlei slimme diensten in de app aan te bieden. Energie is tenslotte een branche waarin prijs nog steeds de grootste drijfveer is om over te stappen. Maar wij willen uiteindelijk dat de klant niet alleen voor ons kiest door de scherpe prijs, maar ook omdat wij bij hun servicebehoeften aansluiten.’

    Hoge verwachtingen
    ‘Het is voor ons ook interessant te zien dat de consument tegenwoordig erg hoge verwachtingen heeft. Mensen willen op servicegebied eigenlijk niet inleveren wanneer zij een lagere prijs betalen. Het onderzoek laat zien dat 85% van de mensen vindt dat de service van dezelfde kwaliteit moet zijn, ongeacht een korting of niet. Nederlanders hebben van oorsprong een handelsmentaliteit. Het zoeken naar een slimme deal zit gewoon in de genen. En dit wordt nog meer gestimuleerd, omdat het online steeds makkelijker wordt om je te oriënteren en aanbiedingen te vinden. Ik denk dat je een dief van je eigen portemonnee zou zijn als je hier geen gebruik van maakt. Dat de service ook bij een voordelige deal van hetzelfde niveau moet zijn, is denk ik een lat die vooral de laatste jaren hoger is gelegd. Mede doordat goede of minder goede service ook steeds meer zichtbaar is geworden. Het gaat er gewoon om dat het goed geregeld is. En zeker met een primaire behoefte als energie is dat het geval.’

    Lees hier het artikel in Clou (pagina 36)

    Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard? Bekijk hier de mogelijkheden!

  • 1 vraag en binnen 24 uur resultaten?

    Soms wilt u 1 of 2 vraagjes stellen onder een specifieke groep en heel snel resultaten hebben. Kien is gespecialiseerd in deze betrouwbare, snelle, korte vragenlijsten op specifieke doelgroepen. Als u vandaag uw vragen aanlevert heeft u binnen 24 uur uw resultaten binnen.

    Een keer proberen? Mail ons vandaag nog uw vraag en wij doen de rest. Ter kennismaking bieden we nieuwe relaties 1 gratis vraag aan 500 Nederlanders aan.

    U kunt de vraag stellen aan Nederlanders met een auto, maar ook andere selecties maken. Bijvoorbeeld uw eigen (ex-)klanten. Of die van uw concurrent. Of bestuurders van een sportwagen met een all risk verzekering en minimaal 2 schadevrije jaren, om maar iets te noemen. Hoe specifiek u het ook wilt, wij kunnen het leveren.

    Mail ons en u ontvangt ter kennismaking 1 gratis vraag aan 500 Nederlanders.

  • Helft Nederlanders vindt energienota vooraf betalen klantonvriendelijk

    Energieleveranciers en wanbetalers
    Energiemaatschappijen hebben te kampen met wanbetalers. De Nederlandse Energiemaatschappij (NLE) besloot daarom het tijdstip van incasseren te verschuiven, waardoor de energierekening maandelijks vooraf wordt geïncasseerd, in plaats van achteraf. Dit zorgde voor enige ophef, omdat klanten kort na elkaar twee rekeningen dienden te betalen. Maar hoe kijkt de Nederlandse consument hier daadwerkelijk tegen aan?

    Incasso wijziging klantonvriendelijk
    Ondanks dat de helft van de respondenten het een goede zaak vindt dat wanbetalers worden aangepakt (50%), vindt eenzelfde percentage deze maatregel (ook) klantonvriendelijk (51%). Volgens 54% laadt NLE hiermee een gebrek aan vertrouwen in de klant zien. Bijna vier op de tien (38%) vinden het onbegrijpelijk dat een leverancier vooraf betaald wil krijgen, 33% heeft er wel begrip voor. Volgens zeven op de tien zou een dergelijke maatregel alleen voor wanbetalers moeten gelden.

    Vier op de tien switcht van leverancier
    Een dergelijk initiatief vanuit een energieleverancier zou voor vier op de tien zelfs reden kunnen zijn om over te stappen naar een andere leverancier (41%). Meer mannen overwegen om door deze wijziging van leverancier te switchen dan vrouwen (46% vs. 38%).

    Consumenten die dit jaar waarschijnlijk van leverancier zullen veranderen, zeggen vaker te overwegen om weg te gaan bij hun energiemaatschappij (57% vs. 40%). Zij die dus al overwegen om over te stappen, zullen door een dergelijke wijziging een extra duwtje krijgen om de overstap te gaan maken.

    Bijna een kwart komt financieel in de problemen
    23% geeft aan financieel in de problemen te komen wanneer hun energieleverancier de incasso verschuift. Voornamelijk voor niet werkenden (27%), lager opgeleiden (28%), één-persoonshuishoudens (29%) en huishoudens met jonge kinderen (26%) is een dergelijke wijziging een strop.

    Monitor Energie
    Kien onderzoek voert maandelijks een tracking onderzoek uit onder de Nederlandse consument naar de tevredenheid over energieleveranciers. Naast tevredenheid op diverse aspecten wordt ook gekeken naar overstapintentie, overweging van andere leveranciers, overstapmotieven, mediabudget en –bereik.

    Meer informatie over de Monitor Energie vindt u hier

  • Zonnepanelen huren mogelijk nieuwe trend

    Uit onderzoek van PanelWizard voor de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) blijkt dat maar liefst 70% van de Nederlandse woningeigenaren de initiële investering voor aanschaf van zonnepanelen te fors vindt. Dit zou volgens NLE-oprichter Harald Swinkels kunnen verklaren waarom er in Nederland, ondanks dat de behoefte er wel is, nog te weinig van de potentie van zonne-energie wordt benut.

    Uit het onderzoek blijkt ook dat maar liefst 80% van de Nederlandse woningeigenaren voordelen ziet in een zonnepanelen-huurconstructie. NLE biedt daarom, na een succesvolle pilot, nu landelijk het concept ‘Zon erbij’ aan, waarbij klanten de zonnepanelen niet zelf aanschaffen, maar huren.

    Lees het hele artikel op NLE.nl

    Wist u dat PanelWizard continu tracking onderzoek uitvoert in de energiebranche?
    Meer informatie over de Monitor Energie vindt u hier

  • Leidt keuzestress tot minder overstappers?

    Keuzestress tussen verschillende energieleveranciers zou leiden tot minder overstappers, zo blijkt uit een promotieonderzoek van Sebastian Jilke van Erasmus Universiteit Rotterdam. Men stapt minder snel over wanneer er te veel keuze is, zelfs als men ontevreden is over de huidige aanbieder van elektriciteit. Het zou hierbij met name gaan om lager opgeleiden, aldus Sebastian Jilke.

    PanelWizard Direct voert maandelijks onderzoek uit onder energieconsumenten, waarbij onderwerpen zoals overstappen en tevredenheid ook aan de orde komen. In 2014 lag de overstapintentie van energieconsumenten ongeveer op het zelfde niveau als in 2013, zo blijkt uit de Energie Monitor. Zo’n acht op de tien ondervraagden zijn in 2014 niet overgestapt naar een andere energieleverancier. Daarnaast is 58% van de energieconsumenten (waarschijnlijk) niet van plan om in 2015 over te stappen naar een andere energieleverancier.

    Lager opgeleiden zijn (overeenkomstig met het promotieonderzoek) minder vaak van plan om over te gaan stappen. 40% van de lager opgeleiden zegt zeker niet te gaan overstappen ten opzichte van 21% midden- en hoger opgeleiden. Midden- en hoger opgeleiden zeggen vaker misschien/ zeker wel over te stappen (17% vs. 9% lager opgeleiden).

    De meest genoemde reden om niet over te stappen is dat men tevreden is over de huidige leverancier (35%). Ook stapt men niet over omdat men er niet mee bezig is (33%) en omdat men geen zin heeft in de rompslomp die het overstappen met zich meebrengt (22%). Eén op de acht ondervraagden vindt het ingewikkeld om verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken en besluit daarom bij de huidige leverancier te blijven.

    Ook gebruik maken van de Energie Monitor van PanelWizard? Bekijk het hier!

  • Scherpe prijs energie belangrijkst voor consument

    Ruim voldoende voor energieleveranciers
    De Nederlandse consument is in 2014 zeer tevreden over zijn energieleverancier, zo blijkt uit de Kien Monitor Energie. Gemiddeld werden de energieleveranciers beoordeeld met het rapportcijfer 7,4 , een tiende hoger dan in 2013. Uitschieters hierin zijn United Consumers en Greenchoice. Beiden worden in 2014 gewaardeerd met een 8,0 gemiddeld. Energiedirect.nl volgt op enige afstand met een 7,6. De grootste stijgers ten opzichte van 2013 zijn E.ON (van 7,1 in 2013 naar 7,4 in 2014) en Energiedirect.nl (van 7,4 in 2013 naar 7,6 in 2014).

    Prijs nog steeds belangrijkst
    Bij de keuze voor een energieleverancier speelt prijs in 2014 nog steeds de belangrijkste rol, evenals in 2013 en in 2012. Ook service, administratieve snelheid en inzichtelijkheid van de voorwaarden worden als (zeer) belangrijk ervaren.

    Overstappen en loyaliteit
    Eén op de vijf Nederlanders stapte in 2014 over naar een andere energieleverancier. Prijs was voor ruim twee derde de hoofdreden om over te stappen. Ook het advies op vergelijkingssites wordt serieus genomen, voor ruim één op de zes was dit een reden tot overstappen. Maar liefst 56% gebruikte dan ook vergelijkingssites als informatiebron bij hun overstap.

    15% van de Nederlanders zegt in 2015 zeker of waarschijnlijk te gaan overstappen. Klanten van Greenchoice en Eneco lijken het meest loyaal te blijven aan hun leverancier, slechts respectievelijk 4% en 6% zegt waarschijnlijk te zullen overstappen.

    Monitor Energie
    Kien onderzoek voert maandelijks een tracking onderzoek uit onder de Nederlandse consument naar de tevredenheid over energieleveranciers. Naast tevredenheid op diverse aspecten wordt ook gekeken naar overstapintentie, overweging van andere leveranciers, overstapmotieven, mediabudget en –bereik.

    Meer informatie over PanelWizard’s Energie Monitor vindt u op www.panelwizard.com/monitor-energie.

  • Lage overstap intentie voor energieleveranciers

    Uit onderzoek in het laatste kwartaal van 2014 blijkt, dat bijna twee derde van de Nederlanders niet van plan is over te stappen naar een andere energieleverancier in 2015. Vooral in de provincies Zeeland en Zuid-Holland zijn er weinig overstappers, hiervan geeft zo’n 40% aan zeker niet over te stappen. Over het algemeen beoordeelt de Nederlander zijn energieleverancier dan ook met het rapportcijfer 7,4.

    Zo’n 6% van de Nederlanders geeft aan juist zeker wel te willen veranderen van energieleverancier. Dit geldt met name voor respondenten in de leeftijdscategorie 30 tot 39 jaar, hiervan geeft één op de tien aan zeker wel over te stappen in 2015.

    Wanneer men zou overstappen van leverancier, blijkt dat men met name de bedrijven met de grootste bekendheid in overweging zou nemen. Essent wordt het vaakst in overweging genomen (door 24% van de Nederlanders), gevolgd door Eneco (22%) en Nuon (20%). Dezelfde drie energieleveranciers worden het vaakst genoemd wanneer de respondenten wordt gevraagd om aan te geven van welke leveranciers zij recentelijk een reclame hebben gezien, gehoord of gelezen.

    Meer informatie op www.panelwizard.com/monitor-energie

  • NPS energiebedrijven verbetert licht

    De gemiddelde NPS score van de Nederlandse energieleveranciers is het vorige kwartaal gestegen naar -21. Het kwartaal hiervoor kwam dit nog uit op -24. Dat blijkt uit de Kien Monitor Energie.

    Ondanks deze lichte verbeteringen hebben de grote leveranciers nog steeds scores onder de benchmark. Eneco blijft op -33 en Essent is stabiel op -36. Vooral Nuon moet op haar tellen gaan passen. De negatieve tendens die zich inzette in kwartaal 3 van 2013 wordt doorgezet. Inmiddels scoort Nuon een NPS waarde van -47 bij (ex) klanten. Zelfs onder de huidige klanten zijn maar weinig promotors, slechts 12% beveelt Nuon aan terwijl 33% Nuon zou afraden.

    Er zijn natuurlijk ook lichtpuntjes, zoals Greenchoice. Het bedrijf doet het al jaren goed en behaalt dit kwartaal zelfs een NPS van +1. Maar liefst 28% van de klanten en ex-klanten zou het bedrijf aanbevelen.

    Meer informatie op https://www.panelwizard.com/monitor-energie