We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over het gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die aan ze verstrekt is of die ze hebben verzameld op basis van het gebruik van hun services. Bekijk ons privacy statement in onderstaande link(s).

Nieuws

Conversietherapie moet volgens zes op de tien zo snel mogelijk strafbaar gemaakt worden

In Nederland is het nog niet strafbaar om conversietherapie te geven. In de Tweede Kamer wordt nu gesproken om dit alsnog zo snel mogelijk te doen. Maar wat is conversietherapie eigenlijk? Conversietherapie is een methode waarbij mensen proberen iemands homoseksualiteit of biseksualiteit te veranderen in heteroseksualiteit, vaak met psychologische middelen. Misschien heb je weleens gehoord van “Pray the gay away”. In de Tweede Kamer willen dus meerdere partijen conversietherapie verbieden en strafbaar maken. Maar sommige partijen zijn tegen een verbod, omdat ze vinden dat het wetsvoorstel nog te vaag is. Ze zijn bang dat andere therapieën, die niets met ‘homogenezing’ te maken hebben, hierdoor in de problemen kunnen komen.


Wij van PanelWizard waren benieuwd wat Nederlanders vinden van het plan om conversietherapie zo snel mogelijk strafbaar te maken. We namen de proef op de som en legden de volgende stelling voor aan de Nederlander*:


“De wet die conversietherapie strafbaar maakt moet zo snel mogelijk ingaan zonder te wachten op verdere uitwerking van de details”


Uit het online marktonderzoek komt naar voren dat zes op de tien (61%) Nederlanders vinden dat dit wetsvoorstel zo snel mogelijk moet ingaan zonder te wachten op verdere uitwerking van de details. Dit wordt vaker aangegeven door zestigplussers (73% vs. 56% 59 jaar en jonger) . Uit de toelichtingen komt voornamelijk naar voren dat men vindt dat homoseksualiteit geen ziekte is en derhalve niet te genezen is.


Drie op de tien (29%) zijn het echter oneens met de stelling. Dit zijn vaker veertigers (56% vs. 35% overige leeftijdsgroepen). Uit de open antwoorden blijkt dat men vindt dat de wet eerst beter uitgewerkt moet worden voordat de wet in gang gezet kan worden.


*Steekproef: Nederlanders van 16 jaar en ouder. Representatief naar geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, arbeidsparticipatie, gezinssituatie en regio.


Dit artikel is geplaatst op 25-02-2025.

 

Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard?