Nieuws
Mannen zijn vaker voorstander van de btw-verhoging op kunst en cultuur
Al een hele lange tijd geleden hebben we gestemd voor de Tweede Kamer. Geert Wilders kwam toen als grote winnaar uit de bus. Nu heel wat maanden en vergaderen later, komen er steeds meer plannen van de nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB naar buiten. Eén van de plannen van deze coalitie is het verhogen van belasting op veel culturele goederen en diensten. Dit was altijd 9% en zou dan gaan naar 21% in 2026. Dit betekent dat de belasting op bijvoorbeeld boeken, theatervoorstellingen en musea omhoog gaat. Verscheidende organisaties zijn niet blij met deze plannen, bijvoorbeeld de brancheorganisatie van Nederlandse Poppodia en Festivals en de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. Het verhogen van btw heeft als voornaamste doel de schatkist van de Nederlandse overheid te spekken; het zou de staatskas ongeveer €2,2 miljard opleveren.
'Ik ben voor de btw-verhoging op kunst en cultuur'
Uit het online marktonderzoek komt naar voren dat een kwart (24%) het een goed plan vindt dat de BTW verhoogd wordt op kunst en cultuur. Dit wordt vaker aangegeven door mannen (29% vs. 18%). Uit de toelichtingen blijkt onder meer dat men een btw-verhoging op deze sector ziet zitten omdat men denkt dat zo andere sectoren gespaard blijven. Daarnaast vindt men kunst en cultuur vaak een luxe goed, daar kan beter meer geld voor worden gevraagd dan op eerste levensbehoeftes.
Drie kwart (76%) is het echter oneens met de stelling; zij zijn dus tegen de btw-verhoging op kunst en cultuur. Dit wordt vaker aangegeven door vrouwen (82% vs. 71%). Redenen die vaak aangegeven zijn, gaan vooral over het feit dat het leven al duur genoeg is en dat kunst en cultuur betaalbaar moet blijven voor iedereen. Daarnaast wordt vaak aangegeven dat het taal- en leesniveau in Nederland daalt en dat met een verhoging op onder andere boeken dit niet beter zal gaan worden…
*Steekproef: Nederlanders van 16 jaar en ouder. Representatief naar geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, arbeidsparticipatie, gezinssituatie en regio.
Dit artikel is geplaatst op 28-05-2024.
Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via PanelWizard?